Go Back

Koldskål-lagkage med friske jordbær

Ingredienser
  

Bund

  • 30 g. smør
  • 130 g. mel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 125 g. sukker
  • 4 æg
  • ¼ vaniljestang
  • 1 økologisk citron

Citronsirup

  • 0,75 dl vand
  • 130 g. sukker
  • 2 økologiske citroner

Koldskålsmousse

  • 11 blade husblas
  • 2 økologiske citroner
  • 175 g. flormelis
  • 1 vaniljestang
  • ½ liter fløde
  • ½ liter kærnemælk

Kammerjunkere

  • 120 g. mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 50 g. sukker
  • 50 g. smør
  • ½ vaniljestang
  • 1 knsb. salt
  • 1 æg
  • 1 økologisk citron

Isomalt-pynt

  • 150 g isolmalt

Gelé

  • 250 g. jordbær
  • 100 g. brombær
  • 2 lime saften
  • 125 g. sukker
  • 3 dl vand
  • 4 blade husblas

Fondant

  • 150 g. skumfiduser
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 ½ spsk. vand
  • 1 ½ spsk. olie
  • 600 g. flormelis
  • + 50 g. æggehvider og ca. 200 g. flormelis + gul farve til icing
  • Maizena til udrulning

Desuden

  • 200 g. jordbær skåret i halve og lige høje
  • 150 g. jordbær skåret i små stykker
  • Hele jordbær til pynt
  • Citronmelisse til pynt

Sådan gør du
 

Bund

  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland med lidt af sukkeret.
  • Pisk sukker, vaniljesukker og æg til en lys og meget luftig masse.
  • Smelt imens smørret og stil til let afkøling.
  • Riv skallen fra citronen og kom den ved dejen.
  • Vend det kølede smør forsigtigt i æggesnapsen.
  • Sigt mel og bagepulver i dejen lidt ad gangen og vend forsigtigt til ensartet.
  • Kom dejen i en smurt og meldrysset form og bag i omkring 25 minutter ved 190 grader.

Citronsirup

  • Skræl citron for skræl.
  • Kom sukker og vand i en skål og kog op til en sirup.
  • Pres saften fra citronen og tilsæt saft og skal til sirup.
  • Lad den koge op og koge lidt ind.
  • Si skaller fra.
  • Lad siruppen køle lidt ned før den skal penslen på kagebunden.

Koldskålsmousse

  • Husblassen udblødes i rigeligt koldt vand.
  • Kornene skrabes af vaniljestangen og blandes med lidt af flormelis.
  • Citronerne rives for skal og skallen kommes i en skål.
  • Pres derefter saften over i en gryde.
  • Kog citronsaften op og smelt den opvredne husblas heri.
  • Flødes piskes stiv med flormelis og vaniljeflormelis.
  • Tilsæt kærnemælk og vend forsigtigt sammen.
  • Tilsæt til sidst husblas og citron og vend til ensartet.
  • Kommes i kagen når denne skal samles.

Kammerjunkere

  • Kornene skrabes ud af vaniljestangen og blandes med lidt af sukkeret.
  • Alle de tørre ingredienser blandes sammen, dvs. sukker, vaniljesukker, mel, bagepulver og salt.
  • Derefter smuldres smørret i de tørre ingredienser.
  • Riv citronen fint og kom skallen i skålen.
  • Saml dejen hurtigt med ægget.
  • Dejen rulles i mellem 2 stykker bagepapir og sættes på køl.
  • Udstikkes derefter i små ringe.
  • Bages ved 160 grader i 18-20 minutter.

Isomalt-pynt

  • Isomalten kommes i en gryden og varmes op, til det er smeltet.
  • En lille skefuld af flydende isomalt kommes på bagepapir og med en spartel spartles isomalten op, så den ligner en vinge eller et blad.
  • Køles og bruges derefter til pynt.

Gelé

  • Udblød husblas i rigeligt koldt vand.
  • Jordbær hakkes groft og kommes i gryde med brombær, vand og sukker.
  • Koges op og smages til med limesaft og evt. mere sukker.
  • Det hele passeres gennem et fugtigt klæde, og der måles af til 3,25 dl.
  • Det kommes tilbage i gryden og den opvredne husblas smeltes heri.
  • Bruges til at toppe kagen af med.

Fondant

  • Olie, citronsaft og skumfiduser smeltes over et vandbad, til alt er smeltet sammen.
  • Røres med flormelis til det ikke kan røres mere og æltes derefter blød og lækker på bordet.
  • Der kan evt. tilsættes hvid pastafarve, hvis det ønskes.
  • Rulles ud i maizena og udstikkes til blomster.

Icing

  • En hurtig icing laves af æggehvider og flormelis.
  • Tilsæt en dråbe gul farve og brug icing til at lave knopper i blomsterne.

Samling af kagen

  • Kagebunden deles i to dele og den ene del kommes i form beklædt med kageplast.
  • Bunden smøres med citronsirup.
  • Siderne af bunden presses let med bunden af en ske, så den går helt ud til kanten.
  • Flotte halverede jordbær kommes rundt lang siden af kagen og presses helt ud til kanten.
  • Der kommes lidt af moussen i jorden så det dækker halvdelen af jordbærrene.
  • Så kommes et lag af knuste kammerjunkere og derefter de småtudskårne jordbær og igen mousse til den har dækket alle jordbærrene.
  • Glat toppen pænt ud og stil på køl.
  • Gele kommes på i et tyndt lag når moussen er stivnet.
  • Kommes på køl til geleen er stivnet.
  • Pyntes af med friske jordbær, kammerjunkere, citronmelisse, isomalt og fondantblomster.

Noter

8 pers