Rødkål:
1 rødkål
3 dl. lys eddike
200 gram sukker
1 spsk salt
syltekrydderier (5 peberkorn, 2 laurbærblade, 1 kanelstang og 3 nelliker)
2 spsk smør
Frikadeller :
1 kg hakket kalv/flæsk
25 gram salt
2 løg
1 dl piskefløde
20 gram kartoffelmel
peber
2 æg
100 gram smør
2 dl vindruekerneolie
Kartofler :
800 gram kartofler
1 spsk smør
lidt hakket persille
Sovs :
100 suppeurter (blandede rodfrugter fra frost)
8 dl piskefløde eller sødmælk
3-4 spsk maizena
kulør efter behov
Rødkål snittes fint.
Bring alle syltekrydderierne og smør i kog. Lad væsken trække med krydderierne i mindst 30 minutter.
Sigt krydderierne fra og kom rødkålen i syltelagen. Kog kålen i et par timer ved svag varme, til de er helt møre.
Frikadeller.
Rør kødet sejt med salt. Hakket løget fint, og tilsæt til kødet sammen med piskefløde, kartoffelmel og peber, og slut af med at røre æggene i. Rør farsen til en ensartet masse, og sæt den på køl i en times tid.
Form farsen til frikadeller, og steg dem i smør og olie, til de er gennemstegt, ca 8 minutter på hver side. De skal virke faste, når man trykker på dem.
Stegesmørret gennem til sovsen.
Kartofler.
Kog kartoflerne og pil dem.
Vend kartofterne med hakket persille og smør, inden servering.
Sovs.
Kog piskefløden med suppeurterne og tilsæt stegesmørret. Sigt urterne fra og hæld sovsen tilbage i gryden.
Tilsæt maizena og kulør. Lad sovsen koge op, og rør rundt. Hvis sovsen er for tynd, tilsæt lidt mere maizena. Smag til med salt og friskkværnet peber.
4 personer