Kartoffelmos

Ingredienser

Kartoffelmos

  • 1 kg kartofler (helst ikke nye kartofler)
  • 1 dl sødmælk (gerne opvarmet så mosen ikke afkøles)
  • 100 g vesterhavsost (eller lignende)
  • 250 g smør
  • 1 drys revet muskatnød
  • salt
  • hvid peber

Sådan gør du

Kartoffelmos

  • Skær de skrællede kartofler i mindre stykker, og kog dem i let- eller usaltet vand, indtil de er helt møre.
  • Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset.
  • Ryst gryden og lade den koge helt tør over lav varme, inden du begynder at mose grundigt med en kartoffeljern eller piske med et piskeris.
  • Tilsæt langsomt sødmælk til gryden, og pisk indtil du har en glat ensartet masse. Hvor meget mælk du skal bruge afhænger en del af kartoflerne, men hvis du hælder lidt i af gangen. Det burde det ikke være noget problem at vurdere.
  • Tilsæt osten og lad den smelte ind i massen.
  • Kom så en stor klat smør i og pisk igen.
  • Smag på mosen og pisk den til sidst færdig, mens du langsomt justerer saltmængden og tilsætter peber og muskat.