Oste tilbehør

Ingredienser

  • Oste
  • 175 g vesterhavsost, eller anden fast ost
  • 175 g blåskimmelost, eller andet cremet ost
  • Løgkompot
  • 3 rødløg, i tern
  • 25 g smør
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk muscovadosukker, eller brun farin
  • 1 tsk timian, tørret
  • salt
  • sort peber, friskkværnet
  • Lynsyltede pærer i ingefær
  • 2 pære, skåret i tern
  • 1 spsk ingefær, friskrevet
  • 50 g sukker
  • Syltede nødder
  • 100 g nødder, efter eget valg
  • 100 g brun farin
  • 1 appelsin, saften herfra
  • 0,50 citron, saften herfra
  • 0,50 vaniljestang
  • 1 dl vand

Fremgangsmåde

Fremgangsmåde til tilbehøret

Løgkompot
Smelt smør på en pande ved middelvarme og kom rødløg på panden. Lad løgene stå og sautere og karamelisere en anelse ved middelvarme i 10 minutter, uden at røre i dem.

Rør godt rundt og tilsæt æblecidereddike, honning, timian og muscovadosukker. Lad det simre i 5 minutter og smag til med salt og peber.

Opbevares på et skoldet glas og bruges som tilbehør til ostebordet – men også i burgere, til en rullepølsemad mv.

(kan holde sig i 4-5 dage i køleskab)

Lynsyltede pære i ingefær
Kom pæretern, ingefær og sukker i en gryde.

Varm op ved middelvarme til sukkeret smelter og pæretern begynder af afgive saft. Lad det simre i 10 minutter og anret i en lille skål.

Serveres kold og er perfekt som tilbehør til ostebordet, særligt blåskimmel er eminent med lynsyltede pære.

(kan holde sig i 4-5 dage i køleskab)

Syltede nødder
Kom farin, appelsin- og citronsaft, vaniljestang og vand i en gryde. Kog siruplagen op til det simre og lad det simre svagt i cirka 30 minutter uden låg ved middel varme.

Kom nødderne i lagen og lad dem simre med i 10 minutter. Kom de syltede nødder på rengjorte og skoldede glas.

(kan holde sig i cirka 1 måned i køleskab)