Choux au craquelin

Vaniljecreme
Mælk4 dl
Æg2
Sukker4 spsk
Hvedemel eller majsstivelse2 spsk
Vaniljesukker2 tsk
Kiks
Sukker100 g
Hvedemel100 g
Koldt smør i tern100 g
Pink pastafarve½ tsk
Vandbakkelser
Vand2 dl
Smør100 g
Hvedemel100 g
Sammenpiskede æg (ca. 3)150 g
Piskefløde 38%½ liter
Solbærmarmelade eller anden syrlig marmeladeca. ½ dl
Pynt
Flormelis
Knust frysetørrede hindbær eller hindbærstøv

Sådan gør du

Bagetid
  • Ca. 25 min. ved 200° – traditionel ovn.
Vaniljecreme
  • Pisk mælk og æg let sammen i en gryde.
  • Pisk sukker, mel og vaniljesukker i gryden.
  • Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i ca. 3 min. – eller til melsmagen er væk og cremen tykner.
  • Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle helt af i køleskabet.
Kiks
  • Hæld sukker, mel og smør i en skål og brug fingrene til at samle dejen. ‘Ælt’ derefter farven ind i dejen, brug evt. en ske, hvis du ikke vil have farve på fingrene.
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir – dejpladen skal være ca. 3 mm. tyk.
  • Læg dejpladen i køleskabet til den er fast og stik herefter 12 cirkler ud (ca. 6 cm i diameter). Brug et glas eller en udstikker.
  • Læg de små dejplader tilbage i køleskabet til du skal bruge dem – de er lettere at håndtere, når de er helt kolde.
Vandbakkelser
  • Bring vand og smør i kog i en gryde. Kom melet i, på én gang, og rør dejen kraftigt til den slipper gryde og ske.
  • Kom dejen i en skål og lad den køle af i ca. 5 min.
  • Pisk kraftigt, lidt efter lidt, ¾ af æggene i dejen.
  • Tilsæt evt. resten – dejen er blank og skal kunne formes til toppe.
  • Sæt dejen i 12 toppe på en plade med bagepapir (brug evt. en sprøjtepose).
  • Placer en ubagt kiks oven på hver vandbakkelse. Bag dem midt i ovnen – åbn ikke ovndøren under bagningen.
  • Tag en enkelt vandbakkelse ud og se om den holder formen. Hvis vandbakkelsen falder sammen, så bag de resterende et par minutter længere.
  • Tag herefter resten af vandbakkelserne ud og lad dem køle helt af på en bagerist.
Sådan samler du choux au craquelin fastelavnsbollerne
  • Pisk den kolde vaniljecreme igennem.
  • Pisk fløden til et fast skum og vend vaniljecremen heri.
  • Fyld cremen i en sprøjtepose med en stjernetylle.
  • Lav et lille hul i bunden af hver vandbakkelse – brug fx en lille saks.
  • Fyld vandbakkelserne næsten helt op med creme.
  • Fyld solbærmarmelade på en sprøjtepose, klip et lille hul i posen og sprøjt lidt marmelade i hver. ‘Luk’ hullet med lidt creme.
  • Drys fastelavnsbollerne med flormelis gennem en sigte.
  • Sprøjt små toppe af vaniljecreme på fastelavnsbollerne og drys med frysetørret hindbær. Server straks.